Drottninggatan 184
Helsingborg

+46 707 471 029

Nyhetsbrev

Mälarplasts strategi är att vara Sveriges grönaste plastföretag

Eskilstunabaserade Mälarplast AB har höga ambitioner och en uttalad strategi att vara Sveriges grönaste plastföretag. Och man är på god väg – snart räknar man med att mer än 50 procent av produktionen är baserad på bioplaster!

VD Peter Wall i Mälarplasts maskinhall. (Bild Mälarplast AB)

(2024-04-02) Mälarplast har sitt ursprung i företaget Pollobak, som bildades år 1972 i Eskilstuna och vars inkråm förvärvades 1986 av Bengt Wall i det nystartade bolaget Mälarplast AB.
Företaget har sedan dess växt rejält, såväl genom förvärv som via egen organisk tillväxt.
Idag är Mälarplast en betydande aktör inom flexibel legoproduktion av formsprutade plastprodukter i varierande storlekar och former. Man är specialiserade på produktion av plastdetaljer i serier om tusen stycken och uppåt och i maskinparken återfinns till exempel 30 formsprutor för precisionsbearbetning av termoplaster.

Fyra frågor till Mälarplast och VD Peter Wall:

Varför är Mälarplast med i Nordisk Bioplastförening och vad betyder medlemskapet för er?

Peter Wall: Vi ser en övergång mot bioplast och bättre återvinning av plastmaterial som helt avgörande för miljöomställningen och ett måste för plastbranschen. Här ska vi vara en ledande aktör och med medlemskapet i NBF visar vi vårt stöd till utvecklingen av och övergången till biomaterial, samtidigt som vi får tillgång till information och nätverk av likasinnade.

Hur mycket av er volym består av bioplast och hur kommer detta att förändras i framtiden?

PW: Vår andel har sannolikt ökat till 35–40 procent idag. Vi har flera utvecklingsprojekt på gång där fokus helt ligger på bioplaster, vilket gör att vi räknar med att passera 50 procent inom en inte alltför avlägsen framtid.

Vad tycker du om den pågående ”plastdebatten” och om plastens roll i samhället?

PW: Plast blir oftast utpekad som ett miljöproblem och fokus hamnar på nedskräpning och billiga importvaror av låg kvalitet. Nu jobbar Naturvårdsverket med initiativ för att begränsa plastanvändningen, men med tydlighet i att plast på rätt ställe är bra och nödvändigt för omställning till en hållbar värld. Jag tycker att plastens fördelar får mer plats nu även i media och jag hoppas att vi ska slippa inslag som plastbanting à la Naturskyddsföreningen eller plastpåseskatt baserad på plakatpolitik.

Hur ser du på framtiden för bioplaster generellt och kan bioplaster bidra till att synen på plast som material förändras?

PW: Bioplast är en nödvändighet för en hållbar framtid. Vi behöver sluta eller åtminstone kraftigt minska vår användning av fossila material, men vi kommer aldrig att kunna ta bort plastprodukter. Då återstår bioplast och återvinning.

Företaget har också fyra formpressar för bearbetning av härdplast med låstryck från 100 till 300 ton. Man bearbetar huvudsakligen SMC (Sheet Moulded Compound) till produkter med extra höga krav på hållfasthet, temperatur- och kemikalietålighet. Även pressning av BMC, bakelit och melamin förekommer i mindre omfattning.

17 olika plaster…

Mälarplast uppger att man för att ge sina kunder bästa service erbjuder kompletta lösningar som innefattar allt från produktutveckling, design, prototyp- och verktygstillverkning till produktion, efterbearbetning, packning och logistik. I samarbete med kund väljer man också bästa plastmaterial med hänsyn till produkttyp, önskad kvalitet, miljöbelastning, återvinningsmöjligheter, etc.

Enligt företagets hemsida kan man erbjuda tillverkning av produkter i 17 olika plaster eller plastkombinationer, av vilka många består av återvunna eller biobaserade polymerer.

”Att minska vårt klimatavtryck är en del av vårt hållbarhetsarbete och tillsammans med våra kunder tar vi nu fram system för cirkulära flöden av plastprodukter. På Mälarplast är vi drivande för en ökad användning av återvunnen och biobaserad plast”, skriver företaget på sin hemsida.

Green Loop System

Ett exempel på Mälarplasts strategi kring återvinning och bioplaster är konceptet Green Loop System, som är ett cirkulärt system där produkter för storkök, skolor, etc. återanvänds i verksamheten i stället för att köpas in, användas och sedan slängas. Modellen bygger på systerföretaget August Lundhs redan existerande produktkatalog av bland annat tallrikar, brickor och köksutrustning, som flitigt har använts av offentliga verksamheter sedan årtionden. I Green Loop System har kunderna möjlighet att abonnera på plastprodukterna i stället för att köpa.

I Mälarplasts Green Loop System, kan skolor, storkök, etc. abonnera på återvinningsbara bioplastbaserade serviser, mm. (Bild Roltex Nordic)

Produkterna i Green Loop System tillverkas av återvunnen bioplast och genom recirkulation av materialet är produktionen i det närmaste CO2-neutral.

Sebastian Karlström framför en helelektrisk Negri Bossi formsprut-maskin. (Bild Mälarplast AB)

Kunder inom många branscher

Mälarplasts kunder finns både nationellt och internationellt och representerar ett brett område av branscher. Storkök och hushåll, bygg och industri, transportmedel och energi, elektronik och medicinteknik är bara några av företagets affärsområden. Bland specifika kunder återfinns allt från mindre och medelstora företag till stora globala aktörer som ABB, Hitachi, SAS och Volvo.

Många av kunderna vill ha produkter som är avsedda och godkända för livsmedelskontakt och Mälarplast anpassar produkterna efter de krav som ställs av t. ex svenska Livsmedelsverket, europeiska EFSA (European Food Safety Authority) och amerikanska FDA (US Food and Drug Administration).

Peter Gelles och Sebastian Karlström framför en helelektrisk Engel formsprutmaskin. (Bild Mälarplast AB)

Familjeägd företagsgrupp

Mälarplast AB ingår i en familjeägd företagsgrupp med säte i Eskilstuna. Moderbolaget heter Wallent och förutom Mälarplast ingår även Roltex Nordic AB (tidigare August Lundh AB) och belgiska Roltex NV samt verktygstillverkaren PolymerDon i gruppen.

Roltex Nordic/August Lundh AB har en historia som sträcker sig över 100 år tillbaka och är idag en komplett leverantör av miljövänliga kvalitetsprodukter i plast för storkök och catering. Produkterna tillverkas av Mälarplast AB. Roltex NV i Belgien är specialiserade på produktion och global försäljning av plastbrickor.

Text Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024

Kort info om Mälarplast:
Mälarplast AB
Hejargatan 14
632 29 Eskilstuna

Hemsida: https://www.malarplast.se/

Kontaktperson: VD Peter Wall
Tel: 016–517241
Mobil: 070–7528200
Mail: peter@malarplast.se

Related Posts