Lactips får 136 miljoner kr för utveckling av lösliga bioplaster

Franska företaget Lactips, som är specialiserat på tillverkning av vattenlösliga och ätbara bioplaster, har fått ett kapitaltillskott på 13 miljoner euro (ca 136 miljoner kronor) för att vidareutveckla sina produkter och växa på marknaden.

(2020-05-26) Lactips skriver att kapitaltillskottet gör det möjligt för bolaget att öka sin produktutveckling och bygga ut sina industrifaciliteter. Bolaget får nu de ekonomiska resurserna, som krävs för att driva utvecklingen av sina biologiskt nedbrytbara och vattenlösliga bioplaster. Lactips tänker också satsa på att bli stora inom vissa förpackningsmarknader inom livsmedel, byggprodukter samt engångsförpackningar.

Bakom kapitaltillskottet står den regeringsförvaltade fonden Bpifrances SPI samt investeringsföretaget Diamond Edge Ventures (DEV), som är en riskkapitalaktör inom Mitsubishi Chemical Holdings Corporation (MCHC).

Marie-Hélène Gramatikoff är VD och medgrundare av Lactips. (Bild Lactips)

”Detta tillskott på 13 miljoner euro behövs för att vi ska kunna hitta nya lösningar i vår strävan att minska plasternas miljöpåverkan. Vi fortsätter att utveckla den grönaste plasten. Vårt material är ett helt rent och miljövänligt biomaterial, som inte lämnar kvar några spårbara rester i miljön!”, säger Marie-Hélène Gramatikoff, VD och medgrundare av Lactips.

Lactips, som grundades 2014, använder sig i sin produktion av mjölkprotein, som kommer från mjölkpulverproducenter i östra Europa. Till sina non-food produkter använder man sig av oätligt kasein, som är en restprodukt vid mjölkpulvertillverkning.

Lactips lösliga och ätliga bioplaster används bland annat som vattenlösliga omslag till olika typer av tabletter för disk- och tvättmaskiner, klortabletter till simbassänger, etc. Plasterna används också inom jordbruket till biologiskt nedbrytbara engångsförpackningar för olika typer av miljövänliga bekämpningsmedel. mm. Och inom livsmedelsområdet kan Lactips innovativa teknik användas för att utveckla intelligenta och ätliga förpackningar.

För knappt tre år sedan fick Lactips ett EU-bidrag på 1,5 miljoner euro för att utveckla sina bioplaster baserade på mjölkprotein. Läs HÄR!

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2020

Related Posts