Mjölkprotein utgör råvaran för fransk bioplastproducent

Det franska företaget Lactips har fått 1.5 miljoner euro (ca 14 miljoner kronor) i EU-bidrag för att fortsätta sin utveckling av bioplast baserad på mjölkprotein.
Förtagets produkter används till livsmedelsförpackningar och andra livsmedelsbaserade applikationer.

(2017-09-19) Med det nu beviljade EU-bidraget säger företaget att man även kan sikta in sig på non-food marknaden, exempelvis utveckla vattenlösliga bioplastfilmer till maskindiskmedelskapslar, jordbruksprodukter, vattenreningsmedel, etc.

Marie-Helene Gramatikoff, Lactips

”Vårt material är ett helt rent och miljövänligt biomaterial, som inte lämnar kvar några spårbara rester i miljön”, säger Lactips VD Marie-Helene Gramatikoff.

Lactips skriver att man kommer att samarbeta med det speciella polymermateriallaboratoriet vid Saint Etienne-baserade Jean Monnet-universitetet för att forska och utveckla mjölkproteinbaserade bioplastprodukter, vilka ska kunna användas i 3D-skrivare.

Lactips, som grundades 2014, använder sig i sin produktion av mjölkprotein, som kommer från mjölkpulverproducenter i östra Europa. Till sina non-food produkter kommer man att använda sig av oätligt kasein, som är en restprodukt vid mjölkpulvertillverkningen.

Enligt Marie-Helene Gramatikoff planerar Lactips nu att utöka personalstyrkan från 20 till 30 personer och man siktar på att år 2020 uppnå en omsättning på 20 miljoner euro (ca 190 miljoner kronor). Företaget har också planer på att nästa år bygga en tillverkningsanläggning någonstans i Loire-distriktet, mellan Saint Etienne och Lyon.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017

Related Posts