Walmart bötar miljoner för olaglig försäljning av bionedbrytbara plastprodukter

Detaljhandelsjätten Walmart ska punga ut med en miljon dollar i böter och ersättningar för att man sålt ”nedbrytbara plastprodukter” i strid med kalifornisk lag.
I Kalifornien, USA, är det olagligt att sälja plastpåsar och andra plastförpackningar, som är märkta med beteckningen ”bionedbrytbara”. Anledningen är att myndigheterna menar att produkterna inte alls bryts ner, på det sätt som utlovas.

(2017-02-03) Nu har Walmart – USA:s klart största detaljhandelskedja – dömts att betala cirka en miljon dollar (knappt nio miljoner kronor) för att man misslett konsumenterna och i butik och via nätet sålt plastpåsar och andra plastförpackningar, som påståtts vara bionedbrytbara eller komposterbara.

Distriktsåklagare Nancy O´Malley

”Det är olyckligt att invånare i Kalifornien, som är engagerade för att minska plastavfallet på våra deponier, ständigt vilseleds att köpa vissa typer av plastpåsar och andra plastförpackningar, på grund av marknadsförarnas ogrundade påstående om ´nedbrytbarhet´. Men nästan ingenting bryts ner i en deponi. Det är därför försäljning av plastprodukter märkta ´biologiskt nedbrytbart´är olaglig i Kalifornien”, säger distriktsåklagare Nancy O´Malley i Almeda County.

I ett rättsärende, som inbegriper 23 olika distriktsåklagarkontor i Kalifornien, har nu Wal-Mart Stores Inc. dömts att betala 875.000 dollar i civilrättsliga mål. Företaget ska också betala 50.000 dollar till en statlig provning av plastprodukter, som marknadsförs som komposterbara eller bionedbrytbara. Dessutom ska Walmarts dotterbolag Jet.com, som säljer livsmedel, dagligvaror, mm via nätet, betala 15.000 dollar i civilrättsliga ersättningar.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017

Related Posts