Vassare sugrör av vanlig vass! Bättre än plast, papper och metall

Inte bioplast men…
Den här artikeln handlar inte om bioplast, men är intressant nog ändå. Den visar ett utmärkt exempel på hur en icke-processad bioråvara – en helt naturlig produkt – kan användas nästan direkt som den är och ingå i den moderna människans miljö och vardagsliv!

 

 

 

 

 

Norrköpingsbaserade företaget Raws har utvecklat och lanserat ett miljövänligt sugrör, som består av naturlig vass! Sugrören är kemikaliefria, värmetåliga, går att återanvända gång på gång och kan både kokas och maskindiskas!

(2019-09-05) Bakom företaget Raws står bland annat är 32-årige Eyoel Lundberg, som är uppväxt i skärgårdsmiljö och som fick en idé om att det kanske skulle kunna gå att tillverka sugrör av vanlig vass!

Efter flera tester blev idén verklighet och i dag har företaget Straws börjat etablera sig på den svenska marknaden. Bland kunder som börjat använda sugrör av vass finns Urbans Deli, Paradiset, Designtorget, Haymarket, Sturehof, Berns, Brillo, Supper, Götaplatsgruppen & Gröna Lund.(

Konstgjord ö i Norrköpings hamn
Vassen, som Raws i dagsläget använder till sugrören, finns på den stora konstgjorda ön Händelö i Norrköpings hamnområde. Där växer vassen på avstjälpta muddermassor från bygget av Lindökanalen åren 1956 – 1962.

Produktionen av vassugrören är tämligen okomplicerad: vassen skördas, samlas in och spolas, varefter vassrören skärs ner till önskade längder. Rören värms upp för att avlägsna eventuella bakterier, torkas och förpackas.

”Jag tror att alla idag vill använda mindre plast, Raws ger möjligheten att faktiskt göra det. Vi är inte här för att predika eller be någon att kompromissa, vi har helt enkelt enligt oss det bästa sugröret på marknaden idag. Vi driver en revolution mot plast!”, säger Eyoel Lundberg, VD på Raws, i en intervju med tidningen Hotell & Restaurang.

Överlägsna sugrör i andra material
Eyoel Lundberg säger också i intervjun att sugrör av vass inte bara är bättre än sugrör av plast, utan också är överlägsna andra alternativ som sugrör av papper eller metall, inte minst tack vare billigare produktions- och transportkostnader. Vassugrören Raws sägs också behålla formen i alla typer av drycker, varma eller kalla, utan att mjukna.

”Vi har identifierat och tagit till vara ett råmaterial, som hittills har setts som avfall. Varje marknad, som vi aktiverar, kan ha egen lokal skörd och produktion, vilket är målet för oss” säger Eyoel Lundberg.

Skänker bort del av vinsten
Filosofin och idén bakom företaget Raws är att man ska vara så miljövänliga som möjligt. Det är inte bara det, att företagets produkter är 100 procent naturliga och återvinningsbara och att produktionsprocesserna drivs med minsta möjliga miljöpåverkan – Raws lovar dessutom att skänka 10 procent av sin vinst till organisationer, som bekämpar plastnedskräpningen i mark och hav.

Vidare kan restprodukter från sugrörstillverkningen användas på olika sätt. En del av de skördade vasstrån kan bli till blompinnar, medan andra produktionsrester kan användas för att producera bioenergi. Och ett vassugrör, som råkar hamna i naturen, bryts förstås ner fullständigt på naturlig väg…

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2019

Related Posts