Drottninggatan 184
Helsingborg

+46 705 21 23 73

Nyhetsbrev

Transatlantiskt samarbete bakom ny bioplastbaserad kaffekapsel

De två bioplastföretagen, USA-baserade Danimer Scientific, Inc. och nederländska TotalEnergies Corbion, har gemensamt utvecklat en ny komposterbar och bioplastbaserad kaffekapsel som uppfyller EU:s föreslagna förpackningsbestämmelser.

(2023-04-22) De nya kaffekapslarna består av en kombination av Danimers signaturbioplast Nodax®, som är en polyhydroxialkanoat (PHA) och TotalEnergies Corbions väletablerade PLA-bioplast Luminy® High Heat. Bioplastmaterialen har klarat tester för biologisk nedbrytning och är certifierade för hemmakompostering.

Det nära samarbetet mellan de två företagen inleddes år 2021 och de nya kapslarna testas för närvarande på marknaden av flera europeiska företag.

Scott Tuten, Danimer Scientific. (Bild Danimer Scientific)

”Sedan vi inledde vårt samarbete med TotalEnergies Corbion har vi arbetat med att kombinera våra respektive bioplastmaterial, Nodax® och Luminy®, för att möta våra kunders specifika funktionsbehov för en mängd olika applikationer. Vi stöder EU:s föreslagna nya regler som ett nödvändigt första steg för att ta itu med problemet med plastavfall och vi är glada över att kunna erbjuda våra komposterbara biopolymerbaserade kaffekapslar som ett exempel på hur tekniken bakom bioplast har utvecklats för att tillgodose behoven hos tillverkare, tillsynsmyndigheter och konsumenter”, säger Scott Tuten, marknads- och hållbarhetschef för Danimer Scientific, som också uppger att Danimer har uppskattat att på den europeiska marknaden används årligen cirka 250 miljoner kilo plast vid tillverkning av engångskaffekapslar.

Thomas Philipon, TotalEnergies Corbion. (Bild TotalEnergies Corbion)

EU tillkännagav nyligen ett förslag som innebär att plastförpackningar som tepåsar, kaffekapslar, mycket lätta plastpåsar och självhäftande etiketter för frukt och grönsaker ska vara komposterbara.

”Vi är glada över potentialen hos komposterbar bioplast, som gör det möjligt att tillhandahålla ett miljövänligt alternativ till oljebaserad plast för engångsbruk, och vi hoppas att den bioplastbaserade kaffekapseln, som vi har utvecklat i samarbete med Danimer Scientific, kommer att bli det första av många framtida samarbeten”, säger Thomas Philipon, VD för TotalEnergies Corbion.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Related Posts