Trangias bioplastbaserade ”multibestick” vann prestigefyllt pris

Trangia AB, välkänd svensk tillverkare av produkter inom friluftsliv och camping, har lanserat ett bioplastbaserat ”multibestick”, som är både sked och gaffel i samma verktyg. Produkten är tillverkad av en polyamid, som till drygt 70 procent består av bioplast med råmaterial från ricinplantan.

Trangias prisbelönta bioplastbestick T-Spoon har låg vikt tack vare det specialutformade handtaget. (Bild Trangia)

(2020-05-05) T-Spoon, som besticket kallas, vann kategorin ”Hardware Accessory” vid den prestigefyllda tävlingen Scandinavian Outdoor Award, som avgjordes i München i januari.

T-Spoon är specialdesignad för att underlätta matlagning och matintag vid camping och andra friluftsaktiviteter. Den sägs ha en hållbarhet på 30 år och det hålförsedda handtaget är utformat för maximal greppvänlighet kombinerad med låg vikt (14 gram). T-Spoon kan diskas i maskin och den är utformad för att kunna integreras med flera av Trangias produkter som stormkök och matlådor.

Plastmaterialet i T-Spoon är tillverkat av holländska koncernen DSM. Polyamiden EcoPaXX ™ består till ca 72 procent av bioplast, tillverkad av råmaterial från ricinplanten (Ricinus communis), som växer på dålig jord i torra regioner och därmed inte konkurrerar med livsmedelskedjan. EcoPaXX har enligt DSM lågt kolavtryck och utmärkt prestanda.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2020

Related Posts