Take-away-förpackningar tillverkas av bioplast från kallpressad rapsolja

USA-baserade förpackningsföretaget Genpak ska börja tillverka bioplastbaserade livsmedelsförpackningar för take-away- och snabbmats-sektorn. Förpackningarna kommer att tillverkas av PHA-bioplast, som levereras av Danimer Scientific och som använder kallpressad rapsolja, som råmaterial.

(2020-03-10) Genpaks sortiment av bioplastbaserade förpackningar lanseras under varumärket GenZero™ och består bland annat av tvådelade ”matlådor” med gångjärnslock, tallrikar, skålar, tråg, etc. (bilden överst).

Tillsammans med likaledes USA-baserade Danimer Scientific, som är en ledande utvecklare och tillverkare av biologiskt nedbrytbara polymermaterial, ska Genpak nu skapa en ny serie biologiskt nedbrytbara livsmedelsförpackningar för engångsbruk, som kan minska den miljöpåverkan, som orsakas av den stora mängd icke-biologiskt nedbrytbara förpackningar, som årligen används över hela världen inom take-away-området.

”Innovativ tillverkning är en grundläggande filosofi hos oss och samarbetet med Danimer Scientific ger oss det senaste materialet vi behöver, för att ta nästa steg för att främja innovativa förpackningslösningar”, säger Genpaks VD Kevin Kelly.

Genpak och Danimer har träffat ett flerårigt avtal, som innebär att Danimer kommer att leverera flera miljoner kilo biologiskt nedbrytbara polymerer, vilka Genpak uteslutande kommer att använda för tillverkning av sin nya GenZero™-serie med livsmedelsförpackningar.

Bland de biopolymerer, som Danimer kommer att leverera, finns bland annat Danimers ledande varumärke Nodax™ PHA, som är verifierat som ett erkänt biologiskt nedbrytbart alternativ till traditionell oljebaserad plast i en studie gjord av forskare vid University of Georgia.

Danimers PHA-plaster använder kallpressad rapsolja som råmaterial. Oljan bryts ner och konsumeras av speciella bakterier och genom en jäsningsprocess skapas ett utgångsmaterial, som sedan kan omvandlas till bioplastpellets. Den slutliga bioplastprodukten kan efter användning brytas ner med hjälp av bakterier i fuktiga och varma kompostmiljöer.

”Mycket av diskussionen kring engångsprodukter för livsmedel har rört sig kring sugrör av plast, men sugrör är ju bara en del av problematiken. Otaliga andra förpackningsprodukter, särskilt inom livsmedels- och dryckesindustrin, är tillverkade av plast och därför är det viktigt att bredda diskussionen till vilken typ av förpackningar, som vi kan tillverka av biologiskt nedbrytbara material. Det är därför vi är glada över att samarbeta med Genpak för att skapa en helt ny typ av miljövänlig livsmedelsförpackning”, säger Stephen Croskrey, VD för Danimer Scientific.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2020

Related Posts