Svenska Doxa Plast och globala Dow samarbetar kring bioplaster

Svenska sträckfilmsproducenten Doxa Plast, med säte i småländska Värnamo, har inlett ett samarbete med globala kemi- och polymerjätten Dow kring sträckfilmer baserade på biopolyeten tillverkad av restprodukten tallolja, som erhålls vid produktion av pappersmassa.

(2020-05-11) Samarbetet innebär en kommersiell lansering av en serie biobaserade och högpresterande sträckfilmer och ska tillgodose den ökande efterfrågan på mer hållbara sträckfilmslösningar, som använder alternativa och förnybara råvaror för att minska koldioxidavtrycket.

Den nya Doxa Plast-familjen av sträckfilmer har fått beteckningen ”Reborn” och de ingående filmkvaliteterna bygger på Dows biobaserade lågdensitetspolyeten ELITE ™ 5230GC R, som är tillverkad av förnybar råvara i form av rester (tallolja) vid pappersmasaproduktion från hållbart förvaltade skogar i Finland. Filmerna kommer att tillverkas i Doxa Plasts fabrik i Värnamo.

”Vi är stolta över samarbetet med svenska Doxa Plast”, säger Carolina Gregorio, Dow Packaging & Speciality Plastics EMEA. (Bild från Twitter)

Dow skriver i ett pressmeddelande att eftersom råvaran till bioplasten ELITE ™ 5230GC R kommer från restprodukter, så konkurrerar bioplasten inte med den mänskliga livsmedelskedjan och den kräver inte heller extra mark för att produceras.

”Samarbetet med Doxa Plast är det senaste exemplet på Dows ambition att arbeta med industripartners för att möjliggöra en övergång till en cirkulär ekonomi för plast genom att integrera återvunnet innehåll och förnybara råvaror i produktionsprocesser. Vi är stolta över dessa lösningar, som hjälper konverterare och varumärkesägare att nå sina mål för hållbara förpackningar”, säger Carolina Gregorio, marknadschef på Dow Packaging & Speciality Plastics EMEA.

Doxa Plast är känt för att med en patenterad teknik kunna erbjuda extra tunna sträckfilmer med tjocklekar ner till fyra mikron. De tunna filmerna innebär minska materialåtgång, samtidigt som filmerna håller hög prestanda med förbättrad laststabilitet.

”Vår vision för år 2020 är att erbjuda våra kunder möjlighet att välja koldioxidneutrala versioner av alla våra produkter. Dows biobaserade hartser är en viktig bidragsgivare för att hjälpa oss att uppnå detta och med vår nya Reborn-familj kan vi minska, återanvända, återvinna och omdefiniera plast utan att kompromissa med prestanda och kan möta våra kunders affärs- och hållbarhetsbehov”, säger Sandra-Stina Vesterlund, VD på Doxa Plast.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2020

Related Posts