Drottninggatan 184
Helsingborg

+46 707 471 029

Nyhetsbrev

Strategiskt avtal om utveckling av bioplastbaserad ”BOPP”-film

Nederländska TotalEnergies Corbion och kinesiska Xiamen Changsu Industrial har tecknat ett strategiskt samarbetsavtal om forskning, utveckling och marknadsföring av biaxiellt orienterad film, tillverkad av den mjölksyrabaserade bioplasten PLA.

(2023-05-29) Biaxiellt orienterad plastfilm – vanligen baserad på oljebaserad polypropen (PP) och allmänt benämnd BOPP – är töjbar, stark och seg och används framförallt till livsmedelsförpackningar.

Biaxiellt orienterad plastfilm, vanligen tillverkad av PP (polypropen) och benämnd BOPP-film, används speciellt inom livsmedelsförpackningar. (Bild pressbild)

Det strategiska samarbetet mellan Changsu Industrial och Total Corbion innebär att man gemensamt ska forska och utveckla ny teknik och applikationer baserade på biaxiellt orienterad PLA, så kallad BOPLA.

Changsu, som är en ledande global aktör inom högpresterande specialplastfilmer, har redan utvecklat en BOPLA-produkt under varumärket BiONLY® och tillsammans med Total Corbion och deras specialkunskaper inom bioplasten PLA ska de båda aktörerna vidareutveckla den bi-axiala sträckningsteknologin, som användas för att framställa BOPLA, och finna nya produkter och användningsområden.

Changsu Industrials BOPLA-produkt BiONLY® är biologiskt nedbrytbar och kan avsevärt minska koldioxidavtrycket från de förpackningsmaterial, där BOPLA-filmerna ingår.

Total Corbion skriver i ett pressmeddelande att det ingångna avtalet kommer att tillåta Changsu Industrial och TotalEnergies Corbion att introducera ytterligare hållbara lösningar på den kinesiska marknaden.

Ett sådant användningsområde är inom det nationella postverket i Kina, där man använder sig av mycket stora mängder tejp, tillverkad av traditionell oljebaserad plast. Den tejpen kan ersättas av BOPLA-baserad tejp, utvecklad från Changsus BiONLY-produkt, vilket skulle innebära mycket stora minskningar av koldioxidutsläpp.

Thomas Philipon, TotalEnergies Corbion. (Bild TotalEnergies Corbion)

”Bioplastindustrin i Kina har en enorm tillväxt med nya tekniska genombrott inom biobaserade material som kan bidra till den globala gröna omvandlingen och hjälpa Kina att nå sitt mål att vara koldioxidneutralt till år 2060”, säger Mou Qingying, Changsu Industrials vice VD.

”Med ökande behov av hållbara lösningar globalt, banar partnerskapet mellan Changsu och TotalEnergies Corbion vägen för införandet av mer PLA-baserad innovation i världen. Det är en win-win-win för människor, industri och miljö”, säger TotalEnergies Corbions VD Thomas Philipon.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

bilden överst:
Mrs. Mou Qingying, Changsu Industrial (t.v.) och Thomas Philipon, TotalEnergies Corbion, undertecknar samarbetsavtalet mellan de båda företagen. (Bild TotalEnergies Corbion/Changsu Industrial)

Related Posts