Drottninggatan 184
Helsingborg

+46 707 471 029

Nyhetsbrev

Stort intresse för NBF på Plastteknik Nordic på Malmömässan

Mässarrangören Easyfairs kunde notera stort intresse och drygt 1.400 besök på mässan Plastteknik NordicMalmömässan den 10 och 11 maj. Stort intresse var det också för Nordisk Bioplastförenings medverkan – både för föreningens monter och för de två föredrag som hölls av NBF-profiler.

(2023-05-15) I NBF:s monter fanns föreningens förre ordförande Hans Friedsam på plats under de två dagarna och informerade om föreningens mål och verksamhet och om bioplastens växande roll i samhället. Många mässbesökare kom vägen förbi NBF:s monter och tog del av informationen. I montern kunde de också beskåda ett urval med bioplastprodukter, som tillverkas av föreningens medlemsföretag.

Bild från Nordisk Bioplastförenings monter. I förgrunden syns en del av de utställda bioplastprodukterna från NBF-medlemmar och i bakgrunden informerar Hans Friedsam (längst till höger) intresserade monterbesökare om föreningen och om bioplast. (Bild Bo Wallteg)

Ett uppskattat inslag på mässan var de föredrag som hölls och där Nordisk Bioplastförening bidrog med två intressanta framträdanden.

Första mässdagen berättade Edvard Hall, VD för Lundbaserade bioteknikföretaget Bioextrax AB, om företagets satsning på bioplasten PHA och att den nu är kommersiellt tillgänglig.
Bioextrax, som grundades år 2014 baserat på forskning vid avdelningen för bioteknik vid Lunds Universitet, har utvecklat processteknologier som möjliggör kostnadseffektiv produktion av bioplasten PHA och PHA-baserade material. I sin verksamhet använder sig företaget bland annat av proteinrika restprodukter som fjädrar och slakteriavfall.

Intresserade åhörare lyssnar till Bo Walltegs föreläsning om bioplastens betydelse. (Bild Hans Friedsam)

Bo Wallteg, chefredaktör för Packnews (f.d. nord emballage) och medgrundare av Nordisk Bioplastförening, äntrade scenen den andra mässdagen och ställde bland annat frågan om bioplaster är lösningen på plastfrågan.

”Bioplast är en materialgrupp som väntas få allt större betydelse inom plastbranschen. Ännu så länge svarar bioplasten endast för en liten del, bara någon procent, av den totala årliga plastproduktionen, men räkna med tillväxt. År 2026 handlar det om en global produktion på över sex miljoner ton”, berättade Bo Wallteg bland annat.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Related Posts