Spill från sockerrör omvandlas till förpackningar för livsmedel

Det nystartade israeliska food tech-företaget W-Cycle har lanserat SupraPulpTM, som är komposterbara livsmedelsförpackningar, tillverkade av sockerrörsavfall. Förpackningarna kan exempelvis användas för färska produkter eller färdigmat. Enligt W-Cycle kan förpackningarna såväl frysas som värmas och de klarar både feta och fuktiga livsmedel.

(2020-10-20) Enligt W-Cycle kännetecknas SupraPulp-förpackningar av att de inte absorberar vätskor, etc. från de förpackade produkterna. De är läckagesäkra och förändrar inte konsistensen hos de förpackade livsmedlen. SupraPulp-materialet kan frysas till -40o C och värmas i såväl konventionella ugnar som mikrovågsugnar till 270o C. Efter användning kan förpackningarna kasseras som organiskt avfall, dvs slängas tillsammans med eventuellt matavfall.

Lior Itai är VD och medgrundare av nystartade israeliska food-tech-företaget W-Cycle. (Bild W-Cycle)

W-Cycle skriver i ett pressmeddelande att SupraPulp-produkterna är både patenterade och testade och de kan ersätta liknande förpackningar av plast, aluminium eller skumplast. Råmaterialet till SupraPulp är den torra fibermassa, som kallas bagasse och som blir kvar efter att sockerrör har krossats och sockersaften utvunnits.

”Det finns andra komposterbara lösningar på marknaden, men våra komposterbara SupraPulp-förpackningar har sådana avgörande funktioner, som konsumenterna vill ha, när de behöver värma eller frysa livsmedel. Dessutom har våra SupraPulp-tråg ett lyxigare utseende än motsvarande tråg i exempelvis plast eller aluminium”, säger Lior Itai, som är VD och medgrundare av W-Cycle.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2020

Related Posts