Drottninggatan 184
Helsingborg

+46 707 471 029

Nyhetsbrev

Skrotade planer på rekordstor europeisk fabrik för tillverkning av PLA

Nederländska TotalEnergies Corbion meddelar att man skrinlägger sina långt framskridna planer på en europeisk fabrik för tillverkning av den mjölksyrabaserade bioplasten PLA. Fabriken var planerad att uppföras vid franska Totals anläggning i Grandpuits sydost om Paris (bilden ovan).

(2023-06-16) Det var i september 2020 som TotalEnergies Corbion (då under namnet Total Corbion PLA) tillkännagav att man planerade att bygga Europas första storskaliga fabrik för produktion av PLA-bioplast (Läs HÄR). Fabriken, som beräknades vara produktionsklar år 2024, skulle få en tillverkningskapacitet på 100.000 ton PLA om året. Tillsammans med företagets sedan tidigare verksamma PLA-produktion i Thailand skulle den franska fabriken göra det fransk-nederländska joint venture-företaget till en av världens största producenter av PLA i konkurrens med bland annat USA-baserade NatureWorks.

Men nu aviserar alltså TotalEnergies Corbion att man inte längre kommer att driva projektet med en ny PLA-bioplastanläggning i Grandpuits.

I en kortfattade pressrelease tillkännager TotalEnergies Corbion det oväntade beslutet, som endast motiveras med att det är en följd av en granskning av investeringen och att det är i linje med tillkännagivande från bolagets aktieägare.

TotalEnergies Corbion uppger också att man tillsammans med aktieägarna fortsatt är engagerade i tillväxten av sina PLA bioplaster, som man marknadsför under varumärket Luminy.

De skrotade byggplanerna i Frankrike kommer inte att påverka TotalEnergies Corbion globala försäljnings- och marknadsföringsnätverk eller företagets verksamhet i Thailand, där man kommer att fortsätta att driva sin 75.000 årstons PLA-anläggning.

”Vår destination förblir oförändrad och som ledande på bioplastmarknaden kommer vi att fortsätta att tillhandahålla innovativa och differentierade lösningar till marknaden och samarbeta med våra kunder genom hela värdekedjan för att tillsammans möjliggöra den cirkulära ekonomin”, avslutar TotalEnergies Corbion sitt pressmeddelande.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Related Posts