Prestigefyllt bioplastpris till PepsiCos flexibla chipspåse

I 2018 års upplaga av ”Innovation in Bioplastics Award” gick förstapriset till välkända dryck- och livsmedelsföretaget PepsiCo och plastinnovationsföretaget Danimer Scientific för en komposterbar chipspåse, tillverkad i bioplast.

(2018-09-15) Den årliga utmärkelsen delas ut av bioplastdivisionen inom organisationen The Plastics Industry Association (PLASTICS) och tilldelas företag, som använder bioplaster till innovativ och ändamålsenlig produktdesign.

PepsiCos flexibla chipspåse av bioplast testas för närvarande på marknaderna i Chile och USA.

”Vi är glada att kunna hedra Danimer och PepsiCo för deras kreativa tillämpning av bioplast. Sådana innovationer är viktiga för att utveckla bioplasterna som ett konkurrenskraftigt alternativ och skapa fler tillämpningar inom olika branscher”, sade PLASTICS VD William R. Carteaux i samband med prisutdelningen under eventet ”Bioplastics Week”.

Materialet i PepsiCos chipspåse består av två olika bioplastresiner, utvecklade av Danimer Scientific. Resinerna Danimer 24365B respektive Danimer 01112 består av blandningar av biopolymerer och mineralfyllmedel. Materialet har formen av en vitfärgad film, som kan förses med tryck samt formas till flexibla påsar genom konventionell filmblåsning. Materialet och chipspåsarna testas för närvarande i USA och Chile och ytterligare tester är planerade till den indiska marknaden nästa år.

När det gäller prestanda är PepsiCos bioplastbaserade chipspåse jämförbara med PepsiCos nuvarande chipspåsar tillverkade av konventionell fossil plast. Påsarna är bionedbrytbara i industriella komposter enligt det österrikiska certifieringsorganet TUV.

”Industrin blir alltmer miljömedveten och vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med PepsiCo och utveckla ännu fler bionedbrytbara och komposterbara plastprodukter”, säger Scott Tuten, marknadschef hos Danimer Scientific.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018

N.B.: Vi har tidigare skrivit om PepsiCos samarbete med Danimer Scientific. LÄS HÄR.

Related Posts