Nya påsar av sockerrör minskar Polarbröds klimatpåverkan

Som ett led i att minska sin miljöpåverkan har svenska Polarbröd bytt ut alla brödpåsar av fossil plast till påsar gjorda av sockerrörsbaserad bioplast. Plasten i de nya brödpåsarna består till 86 procent av bioplast baserade på den förnybara råvaran sockerrör, vilket minskar utsläppen av koldioxid. Påsarna är också helt återvinningsbara.

(2018-09-20) ”Förpackningarna är en viktig del i vår verksamhet eftersom de skyddar vårt bröd och håller det färskt. Förpackningar är därför ett prioriterat område för att nå vårt mål full hållbarhet 2022. Då ska våra förpackningar vara helt fossilfria eller kretsloppsanpassade” säger Johan Granberg, inköps- och logistikchef på Polarbröd.

Under 2015 tog Polarbröd beslutet att byta ut alla fossila plastpåsar och ersätta dem med förpackningar, som är baserade på förnybar råvara. Bytet av drygt 82 miljoner påsar har skett i takt med att befintliga påsar använts upp. I ett pressmeddelande uppger Polarbröd att bytet av plastpåsar minskar företagets koldioxidutsläpp med 2.836 ton koldioxid vilket motsvarar att en bil kör 1.085.835 mil, eller 269 varv runt jorden…

”Med bytet till ´sockerrörspåsar´ gör vi det som är möjligt inom området idag. Men detta är inte den slutgiltiga lösningen på hur vi vill förpacka vårt bröd i en hållbar framtid. Vi tittar parallellt på olika råvaror och samarbetar med andra aktörer för att utreda möjligheten att tillverka bioplast från svenska skogsrester”, säger Johan Granberg.

(Text Carina Malm)

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018
jp.press@comhem.se