Norrlands ledande fiskleverantör går över till bioplastförpackningar

Företaget BD Fisk i Luleå, som är Norrlands ledande fiskleverantör, har börjat använda återvinningsbara bioplastförpackningar, som kraftigt sänker utsläppen av växthusgaser. Nu hoppas man på att andra livsmedelsproducenter följer efter, så att utvecklingen av fossilfria förpackningar kan gå ännu snabbare.

(2019-06-04) Sedan mars i år använder BD Fisk en bioplastfilm tillverkad med sockerrör som råvara. Plastfilmen, som BD Fisk använder, är en ”I’m Green™”-certifierad PE-plast, som har samma egenskaper som en oljebaserad polyetenplast och därmed kan återvinnas tillsammans med andra plaster i hushållet.

Enligt tillverkarens livscykelanalys avlägsnar sockerrören mer än tre kilo koldioxid från luften för varje kilo bioplast som produceras. Plastfilmen kan dock inte skapa en helt syrefri miljö och måste därför kombineras med ett annat barriärmaterial. Detta gör att BD Fisk i dagsläget kommer upp i 78 procent fossilfritt material i sina förpackningar, men målet är 100 procent fossilfritt.

”Som livsmedelsproducenter är vi beroende av att miljön och klimatet mår bra och för två år sedan bestämde vi att vi ska gå över till förpackningar, som inte skadar klimatet. Det har inte varit helt enkelt och vi är inte ända framme, men med den här nya plastfilmen har vi tagit ett stort steg”, säger Roger Karlsson, försäljningschef på BD Fisk.

BD Fisk ägs av yrkesfiskare längs Norrbottens kustland och är idag Norrlands ledande fiskproducent. Bolaget, som har över 90 år i branschen, förser både dagligvaruhandel och storhushåll med sina produkter.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2019

Related Posts