NBF håller bioplastseminarier i tre nordiska huvudstäder!

På temat ”Bioplastics – it’s a better choice” kommer Nordisk Bioplastförening (NBF) att i september hålla högintressanta seminarier i Helsingfors, Stockholm och Oslo.
Seminariernas mål och syfte är att i en tid, då plast som material och begrepp har placerats vid skampålen, informera om förtjänsterna med plaster som tillverkats av förnyelsebara i stället för fossila råvaror.

(2019-06-14) Det är som bekant mycket fokus på plastmaterialen för närvarande. I media, ute bland allmänheten och bland forskare och experter diskuteras plastmaterialens existensberättigande. Att plast, som slängs i naturen, skräpar ner är ett faktum, liksom att stora mängder plastavfall flyter omkring i världshaven. Men skall vi förbjuda plasten helt? Vårt samhälle och det sätt vi lever på klarar inte det. Plastmaterialen behövs inom många områden – men vi kan göra mycket för att effektivisera produktionen, skapa bättre hållbarhet och inte minst återvinna.

För att minska användningen av fossila resurser vid tillverkning av plast är bästa sättet att utgå från förnyelsebara råvarukällor. Bioplaster är i stark utveckling och kommer att växa ändå starkare i framtiden – de är ett bättre val helt enkelt!

Men vad döljer sig bakom begreppet ”bioplaster”? Är de alltid nedbrytbara eller komposterbara? Kan vi bara slänga dem i naturen. som då tar hand om nedbrytningen? Är de dyrare än fossila plaster? Vilka egenskaper har bioplaster? Och vad händer i framtiden och inte minst hur ser återvinningen ut för dessa framtidens material?

Nordisk Bioplastförening är i stark tillväxt och samlar idag ett sextiotal företag, som producerar, konverterar eller använder bioplaster. Föreningens uppgifter är att öka kunskapen om material, att kunna ge svar på bland annat ovanstående frågor. Och det är också det som de tre seminarierna i september ska göra.

Seminarieprogrammet innehåller en stark mönstring av kunniga och engagerade talare från flera viktiga aktörer inom bioplaster – både tillverkare, konverterare och användare. I talarlistan finns representanter från European Bioplastics, BASF, FKuR, Iggesund Paperboard, Stora Enso, TÜV Austria Belgium, Hexpol, Arctic Biomaterials Oy, Greenway Denmark, Nordic Polymers, NATY AB och Scanfill.

Den som är intresserad av att hålla sig informerad och som vill lära sig mer om bioplaster, bör inte missa det här tillfället att få veta mer under en intensiv seminariedag! Seminarierna äger rum i Helsingfors den 10 september, Stockholm den 11 september och Oslo den 12 september.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2019
j

Mer information, program och anmälan till respektive seminarium i de tre huvudstäderna finns HÄR! (Obs information, etc. är på finska, svenska och norska)

Related Posts