Kosmetikaförpackning gjord av koldioxid från industriutsläpp

Välkända L’Oréal lanserar nu världens första kosmetikaförpackning i plast, som tillverkats av “fångad” och återvunnen koldioxid från industriutsläpp. Förpackningen är utvecklad i samarbete med företagen LanzaTech och Total.

(2020-11-06) Tillverkningen av den unika förpackningen sker i tre steg:
1. LanzaTech fångar upp industriell koldioxidutsläpp och omvandlar dem till etanol med hjälp av en unika biologisk process.
2. Total använder en innovativ uttorkningsprocess, utvecklad i samarbete med kemiföretaget IFP Axens, omvandlar etanolen till eten, som sedan polymeriseras till en biobaserad polyeten med samma tekniska egenskaper som oljebaserade PE.
3. L’Oréal använder denna polyeten för att producera kosmetikaförpackningar med samma kvalitet och egenskaper som förpackningar i fossil PE.

”Detta är en teknisk och industriell framgång som bevisar att industriella koldioxidutsläpp kan användas för att producera plastförpackningar och en världspremiär, som visar på vårt engagemang för att utveckla en hållbar cirkulär ekonomi för plast och bana väg för nya möjligheter för fångst och återanvändning av industriella koldioxidutsläpp”, skriver de tre företagen i en gemensam pressrelease.

”Detta partnerskap bygger på ett gemensamt mål att skapa en renare planet för alla. Vi är tacksamma mot både L’Oréal och Total för deras engagemang för att minska kolintensiteten i deras aktiviteter. Tillsammans kan vi minska koldioxidavtrycket på förpackningar genom att omvandla koldioxidutsläpp till användbara produkter, och förpassa ´engångskoldioxid´ till historien”, säger LanzaTechs VD Jennifer Holmgren, som trots sitt svenskklingande namn är född och verksam i USA.

De tre partnerna deklarerar att man nu har för avsikt att fortsätta att arbeta tillsammans för att skala upp produktionen av dessa hållbara plaster och de ser fram emot att arbeta tillsammans med alla som vill ansluta sig och förbinda sig att använda dessa nya hållbara plaster.

”Detta partnerskap är ett utmärkt exempel på samarbete mellan industriföretag för att utveckla framtidens plast, producerat av återvunnen koloxid, och som möter en stark efterfrågan från våra kunder”, säger Valérie Goff, Senior Vice President Polymers, Total.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2020

Om företagen:
LanzaTech är ett globalt kemtekniskt företag, med huvudsäte i Skokie, Illinois,USA. Företaget är specialiserat på vad man kallar ”CarbonSmart” som är olika tekniker, vilka gör det möjligt för konsumenter att välja mellan produkter tillverkade av färskt fossilt kol eller produkter tillverkade av återvunnet kol. Alla CarbonSmart-produkter kan sedan återvinnas vidare med hjälp av LanzaTechs kemiska återvinningsplattform för förgasning i kombination med gasfermentering. Detta gör att kol och koldioxid kan återvinnas oändligt och ingå i en cirkulär ekonomi.

Total SA är ett franskt multinationellt petroleum- och kemibolag, som rankas som världens fjärde största icke-statliga petroleumbolag. Total producerar och marknadsför polymerer, bränslen, naturgas och el. Företaget har ett uttalat miljötänk och är till exempel via Total Corbion PLA, ett joint venture tillsammans med holländska Corbion NV, en av världens största tillverkare av den mjölksyrabaserade bioplasten PLA.

L’Oréal S.A., med huvudkvarter i Clichy norr om Paris, är världens största kosmetik- och hudvårdskoncern med verksamheten uppdelad i fyra divisioner och 36 globala varumärken. L’Oréal finns i 150 länder och har cirka 500 inregistrerade patent inom skönhets- och hudvårdsprodukter.

 

Related Posts