ICA:s bacon blir helsvenskt och lanseras i bioplastförpackning

Från och med hösten 2019 kommer ICA:s bacon att både produceras, rökas och förpackas i Sverige. Dessutom lanserar man en ny förpackning, som till stor del består av bioplast.

(2019-08-15) ICA:s bacon har sedan tidigare tillverkats av svensk råvara, men det har inte funnits någon leverantör med tillräckligt kapacitet för att färdigproducera ICA:s volymer i Sverige, utan baconet har rökts och packats i Holland. Men från hösten 2019 kommer baconprodukter, som både producerats, rökts och förpackats i Sverige, att finnas i butikshyllorna. Detta möjliggörs genom att ICA vidareutvecklar sitt samarbete med Charkuterifabriken i Halmstad, som bygger ut sina lokaler med cirka 1.700 kvadratmeter.

ICA skriver att man under två år har letat intensivt efter en leverantör med möjlighet att från start till färdig produkt kunna producera helsvenska baconprodukter. Charkuterifabriken i Halmstad, som redan producerar flera av ICA:s varor, kan nu även tillverka ICA:s baconprodukter.

Andreas Sbrodiglia är sortiments- och inköpsdirektör på ICA Sverige. (Bild ICA)

Bacontillverkningen omfattar cirka 80.000 kg per vecka. ICA och Charkuterifabriken har enats om ett strategiskt samarbete, som löper över flera år och som möjliggjort att Charkuterifabriken har kunnat bygga ut sina lokaler.

ICA uppger i ett pressmeddelande att kunderna efterfrågar svenskt från ax till limpa, och nu kan man erbjuda detta.

Att flytta hem bacontillverkningen till Sverige ger även klimatfördelar.

”Vi sparar in 21 ton plast per år genom att göra en mindre förpackning och byta ut en del av plasten mot sockerrörsbaserad bioplast. Dessutom minskar vi koldioxidutsläppet genom kortare transporter”, säger Andreas Sbrodiglia, som är sortiments- och inköpsdirektör på ICA Sverige.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2019
jp.press@comhem.se