I Electrolux nya kylskåp är hyllor och lådor i bioplast!

Electrolux har utvecklat ett kylskåp där alla synliga plastdelar, som lådor, hyllor, etc., är tillverkade av bioplast! Electrolux skriver att kylskåpet, som än så länge befinner sig på prototypstadiet, är världens första i bioplast och att det är en del i Electrolux strategi att skapa mer hållbara hushållsprodukter.
Hyllor, lådor och andra synliga plastdetaljer är alla tillverkade i bioplast.

(2018-04-06) Bioplastmaterialet i det nya kylskåpet kommer från NatureWorks, som är en ledande tillverkare och leverantör av biobaserade polymerer. Den aktuella bioplasten har ett koldioxidavtryck som är 80 procent lägre än för sådana fossila plaster, som används i dagens konventionella kylskåp. Bioplasten kommer från förnybara källor som majs och sockerrör och den är återvinningsbar.

”Vi är mycket exalterade och stolta över att ha utvecklat världens första konceptkylskåp med inredning  i bioplast, vilket verkligen är banbrytande. Vår ambition är att utveckla ännu mer innovativa och hållbara hushållsapparater, som vi kan se på marknaden i framtiden”, säger Jan Brockmann, COO hos Electrolux.

Jan Brockmann, COO, Electrolux

Under de senaste åren har Electrolux-avdelningen Global Connectivity & Technology Center (GC & T) utforskat och testat hur bioplaster kan appliceras i Electrolux produkter och förpackningar. Och tillsammans med Electrolux avdelningar för inköp och för forskning och utveckling inom livsmedelsförvaring har GC & T nu alltså framgångsrikt utvecklat ett kylskåp där alla synliga plastdelar är tillverkade av bioplast.

Sedan tidigare har Electrolux åtagit sig att effektivisera sin materialanvändning, bland annat genom att använda återanvänd plast från konsumentprodukter. Ett sådant exempel är användandet av plastkonceptet Carborec®, som är en plastförening baserad på återvunnen polypropen och som förlänger livstiden för plaster som kommer från icke-förnybara källor.

Henrik Sundström, chef Sustainability, Electrolux

”Hållbarhet är en viktig del i Electrolux affärsstrategi och vi är fast beslutna att utveckla mer hållbara produkter och minska vårt koldioxidutsläpp. Vårt prototypkylskåp med bioplastinredning är unikt och hjälper oss att uppnå vår ambition att göra det bättre för miljö och människor”, säger Henrik Sundström, uthållighetschef hos Electrolux.

Det nya kylskåpet är fortfarande under utveckling och enligt Electrolux pressmeddelande finns det för närvarande ingen tidsangivelse för när skåpet officiellt kommer att lanseras på marknaden.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018

Related Posts