Första DuraSense-produkterna lanseras på svenska marknaden

De första kommersiella produkterna i DuraSense™.

De första kommersiella produkterna av biokompositmaterialet DuraSense™ by Stora Enso lanseras nu på den svenska marknaden. Produkterna är köksredskap för hushållsföretaget Orthex Group, vilka marknadsförs under varumärket GastroMax BIO.

(2018-10-02) Biokompositen DuraSense™ tillverkas vid Stora Ensos fabrik i halländska Hyltebruk och består av en mix av träfibrer och sockerrörsbaserad bioplast. Att plasten i Orthex köksredskap nu ersätts med ett material, som till 98 procent är biobaserat, innebär att koldioxidavtrycket för produkterna minskar med upp till 80 procent jämfört med nytillverkad fossil plast.

Patricia Oddshammar, Stora Enso.

”Att minska mängden plast i samhället och ersätta den med förnybara och biobaserade material är något som sker gradvis. Stora Ensos biokomposit DuraSense™ är ett nytt och innovativt material. Träfibrerna som används i biokompositen är biprodukter från tillverkning av träprodukter och cellulosa, vilket innebär att användningen av virket optimeras”, säger Patricia Oddshammar, chef för biokompositverksamheten på Stora Enso.

Alexander Rosenlew, Orthex Group.

Produkterna, som ingår i köksredskapsserien GastroMax BIO, är skärbrädor i olika storlekar, stekspade, smörkniv, osthyvel, skalare, potatisstöt och burköppnare.

”De nya produkterna i biokomposit har samma egenskaper som köksredskap i plast: de är hårda, slitstarka, hygieniska samt tål maskindisk. Träfibrerna i biokompositen bidrar till att göra materialet starkare och hårdare”, säger Alexander Rosenlew, VD Orthex Group.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018
jp.press@comhem.se

N.B.: Vi har tidigare skrivit om DuraSense™. LÄS HÄR.