FKuR:s tunna bioplastpåsar får användas även i Frankrike…

Tyska bioplastspecialisten FKuR har utvecklat en ny serie tunna plastpåsar med höga andelar bioplast. Påsarna kan ”hemmakomposteras” och är godkända för användning även i Frankrike, där man från januari i år annars har ett generellt förbud mot tunna plastpåsar.
FKuR:s nya bioplastpåsar finns i genomskinliga och opaka kvaliteter.

(2017-02-21) FKuR:s nya plastpåsar, som ingår i företagets produktfamilj Bio-Flex, finns med olika höga andelar av bioplast i materialet, allt från 10 procent upp till 40 procent. Plastpåsarna, som finns i såväl genomskinliga som opaka kvaliteter, har en tjocklek av endast 8 μm (mikrometer).

Det franska förbudet mot tunna plastpåsar i handeln trädde i kraft från årsskiftet i år. Förbudet gäller sådana plastpåsar, som tidigare flitigt använts i franska butiker till produkter som frukt, grönt, ost, kött, fisk, etc. Undantagna från förbudet är sådana tunna plastpåsar, som innehåller minst 30 procent av s.k. ”hemmakomposterbar” bioplast, dvs. påsar som inte kommer ut i den vanliga avfallsströmmen, utan som kan brytas ner i privata komposter, typ trädgårdskomposter, etc.

Vincottes ”OK Compost HOME”-logotyp.

FKuR:s nya Bio-Flex-påsar har nu blivit godkända av Belgien-baserade Vincotte med certifieringen ”OK Compost HOME” och de flesta av dem klarar också de franska kraven och får alltså användas av franska handlare och konsumenter.

”Groddplante”-symbolen.

Vincotte är ett certifieringsorgan, som godkänts av European Bioplastics, och som kan certifiera bioplastprodukter med en ”groddplante-symbol” och/eller med en ”OK Compost HOME”-logotyp.

Följande kvaliteter finns av FKuR:s nya Bio-Flex-påsar:
Bio-Flex FX 1803    30 % bioplast     genomskinlig
Bio-Flex FX 1804    40 % bioplast     genomskinlig
Bio-Flex FX 1814    40 % bioplast    genomskinlig, extra rivstark
Bio-Flex FX 1821    10 % bioplast    opak, extra rivstark
Bio-Flex FX 1823    30 % bioplast    opak, extra rivstark
Bio-Flex FX 1824    40 % bioplast    opak, extra rivstark

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017

Related Posts