Finskt ”biosugrör” tar upp kampen mot plastsugrören

Stora Enso och finska start-up-företaget Sulapac samarbetar för att utveckla ett förnybart och biologiskt nedbrytbart sugrör, tillverkat av Sulapacs träfiberbaserade biokompositmaterial. En demoversion av sugröret presenterades på start-up-eventet ”Slush 2018”, som hölls i Helsingfors 4 och 5 december.
Biosugrören beräknas vara ute på marknaden under andra kvartalet 2019.

(2018-12-06) Sugrören, som har produktion i industriell skala som mål, är utvecklade som ett förnybart alternativ till traditionella plastsugrör. De är utformade för att vara återvinningsbara i industriell kompostering och biologiskt nedbrytbara i havsmiljö.

”Det här är ett viktigt steg för Stora Enso i vårt långsiktiga mål att gradvis ersätta fossilbaserade material med förnybara lösningar. Vårt samarbete med Sulapac är ett utmärkt exempel på vad vi kan uppnå genom partnerskap, som driver innovationsarbetet framåt för att skapa hållbara lösningar i bioekonomin”, säger Annica Bresky, chef för divisionen Consumer Board hos Stora Enso.

I maj 2018 tecknade Stora Enso ett teknikutvecklingsavtal med Sulapac för att licensiera deras material och teknik och utvecklingen av det bionedbrytbara sugröret är ett resultat av detta samarbete mellan Stora Enso och Sulapac.

”Vårt sugrör kan bli en riktig ´game changer´”, säger Suvi Haimi. (Bild Olga Poppius)

”Miljömedvetenhet är en viktig drivkraft, när konsumenter gör sina val och våra kunder vill ha hjälp med att ersätta icke förnybara material. Olika biokompositlösningar, som förnybara lock och tillslutningar och sugrör, kommer att komplettera vår egen konsumentkartongsportfölj och skapa mervärde för våra kunder”, säger Hannu Kasurinen, ansvarig för vätskeförpackningar och kartong hos Stora Enso.

Sulapacs material fungerar i befintliga extrusionsanläggningar och målet är att sugrören ska vara kommersiellt tillgängliga under andra kvartalet 2019.

”Vi är glada att i dag kunna lansera en demoversion av ett återvinningsbart, mikroplastfritt sugrör, som är biologiskt nedbrytbart i havsmiljö. Tillsammans med Stora Enso har vi utvecklat världens mest hållbara sugrör för produktion i industriell skala. Varje vecka produceras och konsumeras miljarder plastsugrör. Vårt sugrör har potentialen att bli en riktig ´game changer´”, säger Sulapacs grundare och VD Suvi Haimi.

N.B.: Nordisk Bioplastförening har tidigare skrivit om finska Sulapacs biokompositmaterial. Läs HÄR.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018

Related Posts