Drottninggatan 184
Helsingborg

+46 705 21 23 73

Nyhetsbrev

Fågelfjädrar och bioplastfilm blev helt nytt isoleringsmaterial

London-baserade startupföretaget Aeropowder har utvecklat Pluumo, som är ett nytt högpresterande isoleringsmaterial uppbyggt av insamlat fjäderavfall från fjäderfäindustrin samt bioplastfilm från företaget BioBag.

(2023-04-28) Aeropowder uppger att deras Pluumo-produkter överträffar isoleringsförmågan hos konventionell oljebaserad EPS (expanderad polystyren) samtidigt som isoleringseffekten skapas av ett naturligt avfallsmaterial.

Insamlade fjädrar från fågelfäindsutrin och ett omgivande foder av bioplastfilm från BioBag bildar det nya isoelringsmaterialet Pluumo från Aeropowder. (Bild Aeropowder/BioBag)

”Fjädrar är ett otroligt naturmaterial och vi funderade på hur vi skulle kunna utnyttja några av de befintliga egenskaperna och använda dem för till exempel isolering och samtidigt undvika användning av plast” förklarar Aeropowders VD och medgrundare Ryan Robinson.

Initial använde Aeropowder en konventionell oljebaserad polyetenfilm till det foder som omsluter och håller fjädrarna på plats. Men ganska snart insåg man att man ville gå bort från fossil plast även i fodret och det var i det sammanhanget som man kom fram till bioplastfilmen från BioBag.

Ryan Robinson är VD och medgrundare i Aeropowder. (Bild Aeropowder)

”När vi tittade på mer hållbara filmbaserade lösningar kom namnet BioBag upp ganska snabbt. Det var uppmuntrande att BioBag redan hade mycket erfarenhet av komposterbara matavfallspåsar. Förutom prestandan och hållbarheten gillade vi utseendet och känslan av materialet”, säger Ryan Robinson.

Aeropowder håller också på att arbeta med ett retursystem, där kunderna ska kunna returnera Pluumo-produkterna efter användning.

”För närvarande undersöker vi hur produkten överlever i en återanvändningscykel. Kommer det yttre fodret att skadas? Vad är hygienperspektivet – kan den återanvändas omedelbart, eller måste produkten genomgå en kvalitets- eller rengöringsprocess? När allt detta är avklarat kommer ett återtagningssystem att vara ytterligare ett bidrag till den cirkulära ekonomin”, säger Ryan Robinson.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Related Posts