De utvecklade bioplastprodukt som ändrar färg med temperaturen

Ett team med brasilianska studenter har utvecklat en bioplastförpackning för livsmedel, som ändrar färg, när den förpackade maten har blivit otjänlig.
Studenterna kallar sitt bioplastkoncept för Plasticor.

(2019-01-29) Studenterna är hemmahörande vid Federal University of Rio de Janeiro, campus of Duque de Caxias (UFRJ/DC), och de kommer från ämnesområden som bioteknologi, nanoteknologi, biofysik, marknadsföring, polymerteknologi och design. De har nu bildat ett start-up-företag, där de vidareutvecklar sitt förpackningskoncept, som de kallar Plasticor.

Tanken bakom de brasilianska studenternas koncept var att kombinera tekniken med en biosensor, som känner av om ett livsmedel har blivit otjänligt, med en bioplastbaserad och bionedbrytbar förpackning. På så sätt skulle man vinna två fördelar: dels minska på matsvinnet, dels minska på det växande berget av fossilt plastavfall.

För konceptet Plasticor har de brasilianska studenterna vunnit en utmärkelse för bästa innovationsprojekt i en tävling arrangerad av universitetet och den ideella brasilianska organisationen Sebrae, som främjar hållbar och konkurrenskraftig utveckling av småföretag.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2019

Related Posts