Bioplaster används överallt

Bioplaster används inom många sektorer  och tillväxten är stark

Användningen av bioplaster ökar dramatiskt och nya områden där de används tillkommer ständigt. De största områdena för närvarande är:

  • Förpackningar
  • Food-services
  • Jordbruk/odling
  • Konsumentelektronik
  • Bilindustrin
  • Konsumentvaror och hushållprodukter

 

Det råder en hög efterfrågan på förpackningar tillverkade av bioplast för användning som omslag till organiska livsmedel samt till premium- och varumärkesprodukter med speciella krav. År 2014 producerade 1,7 miljoner ton bioplaster globalt och nära 70 procent av denna mängd gick till förpackningsindustrin.

Styva bioplaster används i kosmetikaförpackningar för packning av krämer och läppstift liksom till flaskor och mycket annat. Många välkända varumärken, till exempel Coca Cola, Vittel, Volvic eller Heinz använder bio-PET i flaskor av alla storlekar för packning av drycker och andra flytande produkter. I Sverige har till exempel Skånemejeri lanserat en bioplastbaserad flaska för Åsens Lantmjölk, Brämhults juice har flaskor av bioplast och The Stadium har sportdrycksflaskor av materialet.

Bionedbrytbarhet är något man ofta letar efter när det handlar om livsmedelsförpackningar för varor som konsumeras snabbt. Flexibla förpackningslösningar som filmer och tråg är då speciellt lämpliga, inte minst för frukt och grönt, där de kan hjälpa till att förlänga livslängden. När det handlar om att förlänga livslängden och skydda varor är bioplaster minst lika bra, i vissa fall bättre, än traditionella plastmaterial. Förbättrade barriärer och antimikrobiologiska beläggningar utvecklas hela tiden och förbättrar möjligheterna ytterligare.

För nästan alla traditionella plastmaterial finns det ett bioplastalternativ med samma egenskaper och ibland med ytterligare fördelar.

Food-service är en del av vår livsstil, vi konsumerar mycket ”on-the-go” och det ställer krav på smarta och miljöanpassade, flexibla förpackningslösningar. Bioplasterna används i dag i koppar, muggar, fat och bestick för att bara nämna några områden.

Inom jordbruket har bionedbrytbara polymerer stora möjligheter, inte minst när det handlar om så kallade odlingsfilmer som hjälper till att utöka skörden och hålla ogräs borta. Ett bra sätt att minska besprutningsmedlen på. Filmen kan plogas när i jorden när den gjort sitt jobb. Andra skyddande filmer, till exempel för bananodlingar används flitigt och olika former av uppbindningssystem är ofta tillverkade av bioplast. Gödningspinnar och olika infångningssystem för insekter är andra exempel med fördelen att de inte behöver avlägsnas när de gjort sitt jobb. Bionedbrytbara plaster ger också möjligheter för tillverkning av krukor, till exempel för örter och kryddor.

En ökande mängd bioplastbaserade produkter kommer också på marknaden i den snabbt växande konsumentelektroniksektorn. Det kan till exempel handla om kabinett till datorskärmar, högtalare, detaljer i tangentbord, mobilskal, dammsugare eller datormöss.

I bilindustrin har tillverkare gått över till biobaserade eller delvis biobaserade, hållbara bioplaster för att tillverka till exempel komponenter till instrumentbrädor liksom hårda interiör och exteriördetaljer.

                                                                                       Källa: European Bioplastics