Bioplastboom i Kina – nu är ännu en miljardsatsning på gång..!

Det tycks råda något av en boom i Kina, när det gäller uppförandet av nya anläggningar för tillverkning av bioplaster och biomaterial! Vi har nyligen rapporterat om två stora projekt – tyska Thyssenkrupps aviserade PLA-fabrik i Changchun (läs HÄR) och kinesiska China XD Plastics jätteanläggning i Nanchong (läs HÄR) – och nu nås vi av nyheten att kinesiska företaget Jilin Boda New Materials Co. Ltd. under en femårsperiod ska satsa tre miljarder yuan (ca 3,9 miljarder kronor) i anläggningar för produktion av koldioxidbaserad bioplast och pulverbaserat nanomaterial.

(2017-01-31) Anläggningarna ska uppföras i Fuxin i Jilin-provinsen (dvs. samma provins som Thyssenkrupps PLA-fabrik) och initialt satsar Jilin Boda New Materials 500 miljoner yuan (ca 650 miljoner kronor) i anläggningarna.

Bioplastprojeketet bekräftades i Fuxin i december i fjol.

Byggstart för anläggningarna är beräknad till maj i år och produktionsstart förväntas ske redan i oktober i år, enligt uppgifter från myndigheterna i Fuxin. De initiala årskapaciteterna uppges bli 50.000 ton av vardera bioplast och nanomaterial

CO2-anläggningen kommer att utrustas med teknik, som utvecklats av företaget Changchun Applied Chemistry Corp. som är medlem i den kinesiska vetenskapsakademin.

Den egenutvecklade tekniken använder sig av en speciell katalysator, som utvinner koldioxid ur jordarter och omvandlar denna till en biobaserad polymerförening, vilken i sin tur kan användas för tillverkning av biologiskt nedbrytbar bioplastfilm. Enligt ett pressmeddelande från Jilin Boda New Materials är bioplasten lämplig för applikationer som jordbruksfilm, mm.

Även det pulverbaserade nanomaterialet framställs med samma katalysatorteknik som bioplasten.

Jilin Boda New Materials är alltså beredda att investera totalt tre miljarder yuan (ca 3,9 miljarder kronor) under de kommande fem åren i de nya anläggningarna. Man beräknar att då uppnå årskapaciteter på 300.000 ton av såväl CO2-baserad bioplast som av nanomaterial.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017

Related Posts