BillerudKorsnäs och ALPLA satsar på flaska av papper och bioplast

BillerudKorsnäs gör gemensam sak med globala plastförpackningsjätten ALPLA och går samman i ett projekt kring innovationsföretaget ecoXpac och deras uppmärksammade pappers- och bioplastflaska Green Fiber Bottle.

(2019-04-08) Satsningen innebär att BillerudKorsnäs och ALPLA har för avsikt att bilda ett joint venture genom danska ecoXpac, som utvecklat och tillverkar den innovativa pappersflaskan.

När transaktionen är slutförd kommer BillerudKorsnäs och ALPLA att äga lika stora delar av ecoXpac och en minoritetspost kommer att ägas av ecoXpac-grundarens familj.

BillerudKorsnäs har sedan tidigare varit drivande, när det gäller den pågående utvecklingen av Green Fiber Bottle, som lanserades av ecoXpac 2010, och pågått i samarbete med Carlsberg Group sedan 2015.

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att ALPLA och BillerudKorsnäs delar ambitionen att driva förpackningsinnovation i en hållbar riktning. De två företagen avser att påskynda utvecklingen av pappersflaskan genom att kombinera sina resurser, kompetens och styrkor, och möjliggöra för ecoXpac att kommersialisera en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska.

I slutet av 2016 presenterade Carlsberg Group en första fysisk prototyp av pappersflaskan Green Fiber Bottle, och den första generationen pappersflaskor har sedan dess befunnit sig i en testfas. Planen är nu att fortsätta utvecklingen, för att kunna lansera och därefter skala upp produktionen.

Enligt BillerudKorsnäs kommer framtida generationer av Green Fiber Bottle att vara helt biobaserade och förutom pappersmaterialet även ha biologiskt nedbrytbara vätskebarriärer av bioplast.

”Det är för att förverkliga en vision om hur konsumenter över hela världen ska kunna leva mer hållbart som de två företagen slagit in på den gemensamma vägen av innovation”, skriver BillerudKorsnäs i pressmeddelandet.

”Med BillerudKorsnäs har vi hittat en ambitiös partner, som skapar ett nytt förpackningsmarknadssegment som erbjuder en kompletterande konsumentupplevelse till våra nuvarande förpackningslösningar. ALPLA delar passionen för tekniska utmaningar och innovation. Jag vill understryka att vårt joint venture har en långsiktig vision, som är att introducera helt biobaserade pappersflaskor. ALPLA bidrar med kapital samt tekniska kunskaper till joint venture-företaget för att påskynda utvecklingen och introduktionen av pappersflaskan på marknaden”, säger Günther Lehner, VD på ALPLA.

”Jag tror att med vår delade och ärliga ambition att bryta ny mark gör ALPLA och BillerudKorsnäs ett viktigt åtagande när det gäller att bidra till en mer hållbar framtid. Frågan är inte ´om´”, utan ´hur snart´ vi kommer att kunna introducera en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska på marknaden. När vi gör det kommer det att möjliggöra ett betydande skifte i konsumentbeteende globalt”, säger Petra Einarsson, VD och koncernchef på BillerudKorsnäs.”

——————————————
ALPLA är ett av världens ledande företag inom plastförpackningar. Cirka 20.800 medarbetare världen över tillverkar anpassade förpackningssystem, flaskor, förslutningar och gjutna delar i 178 anläggningar i 46 länder. De högkvalitativa förpackningarna används inom många områden, däribland mat och dryck, smink och hudvårdsprodukter, rengöringsmedel för hushåll, tvättmedel, läkemedel, motorolja och smörjmedel.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2019

Related Posts