”Apelsinen” är en bioplastförpackning – tillverkad av apelsinskal!

En brittisk designstudent har utvecklat ett biobaserat förpackningsmaterial av bland annat apelsinskal. Materialet får en ”apelsinskalsliknande” struktur och kan bland annat användas för att tillverka olika typer av livsmedelsförpackningar.

Designstudenten Denny Handley har utvecklat biomaterialet Bio-Peel från bl. a. apelsinskal. (Bild Brunel University)

(2019-09-11) Studenten bakom innovationen heter Denny Handley och han studerar design vid Brunel University i London.

Denny Handley kallar sitt biomaterial för Bio-Peel och förutom apelsinskal ingår även andra biologiskt nedbrytbara produkter, vilka tillsammans bildar ett helt biobaserat förpackningsmaterial som är starkt, formbart och miljövänligt.

Apelsinskalen kommer från industriellt avfall vid safttillverkning och det blandas med bland annat biopolymerer, vegetabiliskt glycerin, en biprodukt av biodiesel samt vatten. Förpackningsmaterialet framställs sedan i en process som inbegriper formning, bakning och torkning.

”Från början hade jag en idé att man skulle kunna tillverka ett kartongliknande material av apelsinskal och att skalresterna från varje liter apelsinjuice, som producerades, skulle användas för att skapa just en enliters förpackning. Men eftersom det materialet snabbt bröts ner i vatten, så föll den idén och jag letade efter andra möjliga applikationer”, berättar Denny Handley .

Denny Hendley siktade i stället på att få fram ett helt biologiskt nedbrytbart alternativ till engångsförpackningar i fossil plast.

Själva utvecklingen av det slutliga materialet liknar Denny Handley vid att baka en kaka och att experimentera med olika ingredienser i receptet.

Med bioplastmaterialet Bio-Peel kan man tillverka förpackningar i olika spännande och annorlunda former. (Bild Brunel University)

”Man lägger till mer av en typ av ingrediens eller en ny ingrediens– och ut kommer en annan typ av kaka! Jag testade mycket för att definiera egenskaperna hos varje ingrediens och hur varje ingrediens ändrade och påverkade det slutliga materialet. Till slut kunde jag skräddarsy min blandning efter vad jag behövde för den slutliga förpackningsformen”, berättar Denny Handley.

Bioplastmaterialet Bio-Peel, som Denny Handley nu utvecklat, är ogenomskinligt och har en rustik karaktär, som nästan ger en ”apelsinskalsliknande” känsla, när man tar på det.. Det lämpar sig kanske inte för förpackningar, som ska massförsäljas i snabbköp och stormarknader, men kan vara lämpligt för produktion av iögonfallande och annorlunda förpackningar, som ska säljas i mindre upplagor via marknader, delikatessaffärer, torghandel, konserter, idrottsevenemang, etc.

Materialet är enligt Denny Handley också mycket starkt och har i vissa former klarat tryck på upp till ett halvt ton vid hållfasthetstester. Enligt Handley skulle det kunna användas för att tillverka tåliga produkter, som bord, etc.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2019

Related Posts