Drottninggatan 184
Helsingborg

+46 707 471 029

Nyhetsbrev

Algbaserad bioplast för 3D-utskrifter

Två holländska designers Eric Klarenbeek och Maartje Dros har utvecklat en ny bioplast som är baserad på alger. De odlar alger vilka de sedan torkar och bearbetar till ett material som kan användas för 3D-utskrifter.

Det är inte deras första satsning på biobaserade polymerer, tidigare har de utvecklat plastbaserad på mycelium (svamparnas celltrådar som växer under jord), potatisstärkelse och kakaobönskal. Det roliga är att kakaobönskal är en biprodukt som inte tas hand om för tillfället och som om forskarna lyckas kan vara en game changer för många företag. Tänk dig ett chokladföretag som packar sina produkter i en 3D printad bioplast som är baserad på bönans skal. Möjligheterna är oändliga.

Men här stannar inte deras kreativitet, deras mål är att etablera ett nätverk med flera ställen i städer som skulle heta 3D Bakery, där man kan printa sina förpackningar eller sina engångsartiklar till parkhänget på sommaren on demand.

Gruppen har också ett långvarigt projekt med det amerikansk företaget Ecovative som producerar en serie möbler under namnet KROWN. Dessa möbler är baserade på den ovannämnda fungi mycelium.

Möbler tillverkade av mycelium har många positiva egenskaper. Alla produkter är naturligt brandbeständiga, flexibla, gjorda av förnyelsebar råvara, flytande och nedbrytbara. Efter att man har tröttnat på sin produkt så kan man slå sönder den och lägga den i komposten. Vanligtvis går alla produkter igenom en bakningsprocess för att undvika att svampen börjar växa på möblerna. Om man inte bakar möblerna så börjar svampen växa igen eftersom den då fortfarande är en levande organism. De har alltså lyckats skapa levande möbler.

Zsófia Réger

Bilder från: https://www.dezeen.com

Related Posts