Nu är det klart: Lego börjar med bioplastprodukter redan i år

Danska Lego har sedan tidigare deklarerat att man ska fasa ut fossil plast ur sin produktion till år 2030 och nu har man bestämt att man i ett första steg från och med i år ska börja tillverka vissa utvalda Lego-delar i sockerrörsbaserad bioplast från brasilianska Braskem.

(2018-03-03) Det rör sig i ett första skede om ”botaniska” produkter i Lego-sortimentet som träd, buskar och löv, (bilden ovan) som ska tillverkas av bioplast och alltså inte de traditionella Lego-klossarna.

Lego har under en tid experimenterat med bioplastbaserade alternativ till den oljebaserade ABS-plast, som man i dag använder till sina klossar och för ett par år sedan tillkännagav man att man räknade med att ha ersatt ABS-plasten med bioplastalternativ till år 2030.

Legos talesman Bogdan Gherasim har nu konfirmerat för magasinet Plastics News att brasilianska Braskem SA levererar sockerrörsbaserad polyeten till Legos produktionsanläggning i danska Billund, där man börjat tillverka de specialutvalda delarna i bioplast.

Tim Brooks, Lego.

Braskems bio-PE kommer i initialskedet att endast stå för en till två procent av den totala plastanvändningen hos Lego, men i förlängningen hoppas man kunna ersätta mer än fyra miljoner kilo ABS-plast per år. (År 2014 utgjorde ABS-plast cirka 70 procent av den totala plastmängd på knappt sex miljoner kilo, som Lego använder årligen)

”Vi är stolta över att de första Lego-delarna i hållbart tillverkad bioplast nu är i produktion och kommer att finnas i Lego-förpackningarna i år”, säger Tim Brooks, som är vice VD för materialcentret och miljöansvarig hos Lego, i ett pressmeddelande.

Medan Lego alltså redan i år kommer ut med ”botaniska” element i sockerrörsbaserade biopolyeten, så fortsätter företaget under tiden att experminetera med olika bioplaster, som ska kunna ersätta ABS-plasten i de välkända Lego-klossarna.

Lego ställer stora krav på de bioplastalternativ, som man till slut kommer att välja. Bioplastklossarna måste vara kompatibla med ABS-klossarna, som Lego tillverkat i 60 år. Klossarna måste kunna ”klicka” och förbli förenade – och de PLA-baserade bioplastklossar, man hittills testat, har inte uppfyllt de kraven.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018
jp.press@comhem.se