Fuktkänsliga produkter packas i potatisbaserat biomaterial

Spongy” är namnet på ett nytt holländskt förpackningskoncept från företaget Spongy Portion Cups. Förpackningen är en grund ”skål” tillverkad i ett bionedbrytbart och fuktabsorberande material och avsedd för portionspackning av torra, fuktkänsliga produkter i pulver-, tablett- eller granulatform.

Spongy är lämplig för torra och fuktkänsliga produkter.

(2017-10-03) Enligt tillverkaren är det bionedbrytbara materialet så effektivt när det gäller fuktabsorbering, att produkterna hålls torra i förpackningarna, även om de förvaras i en våt eller fuktig miljö.

Som lämpliga produkter att packa i ”Spongy” anger tillverkaren vitaminer, torkad frukt, godis, örter och frön samt icke-livsmedel som kosmetika och läkemedel.

Råvaran i förpackningsmaterialet i “Spongy” kommer från restprodukter från potatisindustrin. Det plastliknande materialet är godkänt för livsmedelskontakt av det belgiska IBE-BVI-institutet. Biomaterialet termoformas för att skapa den grunda skålformen, vilken försluts med ett likaledes nedbrytbart bioplastoblat.

Företaget Spongy Portion Cups är ett utvecklingsföretag, bildat av det Malaysia-baserade innovations- och kapitalföretaget TMI Capital.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se